My Loyal Followers

Friday, December 3, 2010

Blog oh blog !


    Okay, untuk pertama kalinya ila merajinkan diri untuk join segmen Abg Ben hari ni. Tetibe je kan? Sebab ila dah tatawu dah nak post ape hari ni, dari pagi sampai ke petang asyik mengedit blog je, so ptg ni ila decide nak join segmen Abg Ben yang bertajuk Blog oh blog !. wuhuuu~~ Jom !
     





  • Usia anda berblog ..  
Blog ni dah berusia 7 bulan, and ila skarang berumur 20 tahun ye :)

  • Sapa mempengaruhi anda untuk membuat blog?
macam best je tgk dorang berblog. haha, sume bende nak diceritakan kalau boleh :) . So, ila pun start la berblogging, tapi aktif time cuti sem je la :D
 
  • Perkara pertama yang timbul dalam kepala bila mendengar perkataan blog 
Blog? Tempat luahan hati, geram, gembira, sedih, pandangan and platorm to share knowledge 
  • Mereka yang menjadi sumber inspirasi anda dalam dunia blog ..
Ramai sangat ! Antaranya:
  1. Abg Ben 
  2. Irine Nadia Marcello
  3. Cik Epal
  4. Blog Ariff 
  • Bagaimana anda nak terangkan mengenai blog pada rakan anda yang buta IT 
Ada lagi ke yang celik IT 2010 ni? haha, budak pun da pandai gune fb. Tak kan la blog pun tatawu kot? Oke la,blog ni mcm diari harian korang la kiranya. Sama ada nak setkan as ur personal blog, or blog untuk tatapan orang ramai pun boleh. Asalkan pandai jaga blog masing-masing, jangan sampai timbulkan isu sensitif sudah la :) Korang belajar je slow-slow, nanti bila dah lama jd blogger, lama-lama korang mahir, boleh jadi pro mcm Abg Ben kita ni .
 
  • Dalam 100 patah perkataan , Apakah blog mampu mempengaruhi kehidupan seharian anda ? 
Bagi ila, sememangnya ia mempengaruhi kehidupan seharian ila. Sebab pe? Sebab cuti semester ni,kerja ila dok mngadap blog je hari-hari, dari bangun tido, sampai la nak ke tido. Tak makan 1 ari pun tak apa, duduk depan laptop, blogwalking pun da kenyang :) Memang tak boleh berenggang punye lah. Tapi bile time study, harapan lah nak berblogging. Kalau ye pun, time terpaksa, sebab tak boleh simpan lama-lama dalam kepala otak ni, mesti nak luahkan kan blog. Kadang-kadang boleh addicted jugak dbuatnya, tapi kene pandai-pandai fikir lah. Tak boleh la nak dok 24jam dgn blog. Solat sume kene la ingat. Kene fikir benda lain gak. Its all up to you. And sometimes blog ni jadi medium untuk kita tunjukkan talent yang kita ada selama ni, and kita tak pernah perasan pun yang kite sbenarnya berbakat. Contohnya mcm buat tutorial, edit blog, design banner, jual brg through blog, share resipi and mcm-mcm lagi la. Secara tak langsung, kita dapat mengenal diri sebenar kita. And baru kita tahu sebenarnya byk faedah nya dalam dunia blogging ni. Bukan gitu? 

4 comments ヅ:

Hishyamuddin said... [Reply to comment]

yeah, cuti sem ni dipenuhi dgn aktiviti blogging..hehehe

KimiCnoL said... [Reply to comment]

berblog memang best ;)
ADA AWARD NTOK AWAK
"1.Coolest Blogger Award??"

iela SFN said... [Reply to comment]

@KimiCnoL

ahakz, best time cuty je la :)

thanks for the award ! :D

iela SFN said... [Reply to comment]

@Hishyamuddin

ahha, setuju2 !

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...