My Loyal Followers

Monday, December 27, 2010

Iri hati dan benci dengan kau



Iri hati dgn kau. Kau tak ada apa-apa keistimewaan, tapi kenapa kau dilayan dgn baik, sedangkan aku ni dilayan mcm ulat sampah. Siapa kau? Aku kenal dia lebih 4 tahun dah, kau? Kau baru je kenal dia setahun lebih. Kenapa dia layan aku begitu teruk sampai macam ni sekali? Apa yang kau dah hasut dia sampai dia layan aku mcm ni? Setiap benda yang aku buat salah dekat mata dia. Kau je la yang perfect. Kau boleh pulak nak lebih-lebih dgn dia. Bila aku yang lebih-lebih, kau marah mcm aku ni perempuan sial. Kau yang cakap mcm ni kan? Bitch? Tu yang kau tulis. Ini tak adil ! Aku benci dan aku tak suka!

p/s : Jgn ingat aku boleh lupakan semuanya senang mcm tu aje

Saturday, December 11, 2010

Bye-bye Bloggers


Oke guys, ila akan menyepikan diri buat sementara waktu ye bloggers sume.

Ila kene berbakti dgn UiTM tercinta, haha :)

Tercintaaa???? Of course la kan, UiTM Dihatiku , ahakz !

Ila dapat seruan daripada Unit Komander Kesatria UiTM Sri Iskandar Perak, kene join Jambori dekat UiTM Kedah.

Mesti korang tertanye-tanye kan, 'Jambori' tu ape?


haha, it kinda like pertandingan antara komander-komander Kesatria UiTM dari seluruh cawangan UiTM. Pertandingan ape?


Nanti da balik, ila cerita pnjg-pnjg k?


Dun worry, i'll make a special entry about the Jambori :)


Just, tungguuuuuuuuu ! Zazzzzzzz~ hahah

So, dalam 2 minggu gak la ila tak dapat nak meng-aktifkan diri di blog pink ni :P

if ade pape, just tinggalkan jejak & shout di shout box saje oke?

So, till we meet again in the next entry, take care & farewell :))

the twins commander ;)

cube teka, mane ila? haha :P

clue; di depan & bertongkat :)

Friday, December 10, 2010

Happy sad day to you


 Happy sad day to me :'(


I thought this semester i could get great result for my 5th semester. 
But it does not went as well as i planned. 
I really hate this feelings right now.
Yea.., maybe for some people, they think that I've managed to get good result, but for me, its not.
I've tried so hard this semester, so hard you know ???
I'm so sad that i can't maintain my GPA. It falls sharply.
4 FLAT, i guess it is really hard to get you in this semester, i'm sorry 4 Flat (-_-")
Till we meet again next semester.
I'll try my best to get you back .
However, i'm so grateful that i'm still get DL.
I'm really hopping that i'll wearing the VICE-CHANCELLOR's AWARD SASH during convo next year. 
Please pray for me guys.. ~

 "What remains to be done and forget to be thankful for all that has been done"
ThreeTitikLapanFour

p/s : Congrates to those who have managed to maintain and raise ur CGPA 
 & also to those who got DL.
While for those who didn't went well with ur result, try harder oke? 
i mean, put more effort in the future.
ANDA BOLEHHH ! :)

Monday, December 6, 2010

Amalan membaca ayat Kursi


Ila suka baca ayat Kursi. Tiap hari, lepas sembahyang and before tidur, ila akan selalu rajinkan diri untuk membaca ayat Kursi. Orang ckp, byk kelebihannya.
 Jom.., kita sama-sama hayati kelebihan membaca ayat Kursi dalam kehidupan seharian kita ;)

Ayat ini diturunkan setelah Hijrah.Semasa penurunannya, ianya diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kebesaran dan kemuliannya. Syaitan dan Iblis juga gempar kerana adanya satu perintang dlm perjuangan mereka. Rasulullah s.a.w. dengan segera memerintahkan Zaid Tsabit menulis dan menyebarkannya.
KELEBIHAN MEMBACA AYAT KURSI :
1) Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sembahyang fardhu,setiap pagi dan petang,setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir,Insyaallah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan,kejahatan manusia,binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga,anak-anak,harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah s.w.t.
2) Mengikut keterangan dari kitab “Asraarul Mufidah”, sesiapa yang mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali, maka akan dibukakan dadanya dgn berbagai hikmah,dimurahkan rezekinya,dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah.
3)  Syeikh Abu Abbas ada menerangkan,sesiapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya,Insyaallah Allah akan memncerdaskan akal fikirannya serta memudahkannya menerima ilmu pengetahuan.
4)  Rasullullah s.a.w bersabda bermaksud:”Sesiapa pulang kerumahnya serta membaca ayat Kursi,Allah hilangkan segala kefakiran didepan matanya”.
5)  Sabda Baginda lagi:”Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat,kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat,Allah memeliharanya drp kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar”.
6)  Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai Allah dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.

Jgn lupa baca doa Awal Tahun & Akhir Tahun Hijriah semua :)



Selamat Menyambut Maal Hijrah semua :)


‎7 Disember 2010 adalah Awal Muharam. 
Jadi jgn lupe baca doa awal dan akhir tahun.
Semoga tahun akan datang lebih baik..insyaallah~

Ikhlaslah berdoa untuk kesejahtreraan diri dan umat Islam dunia akhirat, sempena awal Muharam ini, bukan untuk mendapatkan sesuatu. Insyallah Allah, Allah akan memberkatinya. Aaaaamiinn..

Graduation Day yang sgt memenatkan :P

UiTM Konvokesyen yg ke-73

Yeahhhh, Happy Graduation Day semua ! Semua? haha, i mean to those who graduate time semester break ni, especially budak-budak UiTM 1 Malaysia :))

Semalam adalah hari yg sgt memenatkan !
Gila penat laaaaa ! hahah, yang amek scroll, lg la penat rasanya :P
Yang menunggu ni pun lebih kurang same je penatnya. 
Cuma kiteorg takde la kene pkai bj jubah yg besar tu , ahakz !

Oke, semalam ila pergi UiTM Shah Alam, escort my eldest brother to his graduation day. Escort? hahaha
Pergi 1 family, tp my youngest sister x pergi, sbb dye kate penat. Penat ape? Penat berjaga mlm, sbb dye sebok sgt dgn business MLM dye tu :P
My brother graduate sesi petang, so kiteorg bertolak dlm pukul 10 pagi mcm tu, sbb dye kene masuk Dewan Budiman tepat pukul 12 tgh hari.

We have to parked at the padang kawat, sbb parking full dekat sana, maybe sbb parents sesi pagi yg dtg, ramai sgt kot. 
Dari pdg kawat tu, kene amek bus UiTM nak pergi ke Puncak UiTM, bkn Puncak Perdana or Puncak Alam taw, tapi Puncak UiTM ! haha :P
Kelakar gile la !
Cube bygkan, dgn mereka yg nk graduate, pakai jubah sume, naik bus? ahakz ! Memori terindah tuuuu ;)
Sampai-sampai puncak je, ramai gila manusia, rasa mcm perjumpaan Orang Melayu 1 Malaysia pulak kt sane. hahaha~

Parents yang ada pas masuk, boleh duduk dlm Dewan Budiman, yang tak de pas, kene duduk kt bwh khemah, tgk dekat skrin je. Ila,ili,akak nad and kak lia kene dodok bwh khemah, sob3.
Ibu ngn ayah je masuk dalam.
Lama gila la nak menunggu upacara graduation start. Ingatkan dalam pukul 1 mcm tu start da, tgk2 pukul 2.30 ptg br nk start. 
Kematu punggung ni dodok lama2 atas kerusi tu. Tak boleh nak duduk diam.
Kejap2 bgn, pergi gerai2 kt bawah, beli kopok lekor la,goreng pisang,jambu, air sampai 9 cawan !
hahahaha
Mana tak nye, dah la tak breakfast, mmg berkeroncong la perot ni, huhu
Oke, dalam pukul 5 lebih mcm tu, habis lah semua upacara.
Lebih kurang 4000++ yang graduate ptg tu. Ramai tak ???? ramai gila kannn?
Tu tak masuk sesi pagi lagi, ahakz !

Jom, kite usha jom gamba-gamba yg sempat disnap :D


Jom usha jom !

Jom naik bus jom ! :P


Betapa ramai nye yg graduate that day ~

Seronok tgk budak-budak Diploma graduate :)

Ila budget rajin lak kan cuti-citu sem ni :P

Itu dia, abg saya, snap dr skrin pun jadi la kan ;)

Anak beranak , tp adik ila je x de dlm pic ni .

My beloved family :-*





Ni sape yg graduate niii??? 

Kak lia, lipat leklok,kemas-kemas tau ! haha


Alahai, sweeeeet kannn ? ;)


Its time to balikkkkkk :)


Oh ye, lupe lak nak bagitahu, my brother is a graduate in :


Degree in Business Administration (Marketing)

Oke, before tu, ila just nak share beberapa tips to those yg nk graduate. Ni sume ila dpt time memerhatikan skrin kt bwh khemah selama 6 jam : 


1) Kepada kaum perempuan ye ; 
  • Make sure, kain bj kurung, jgn pakai yg kecil kelebarannya, i mean tak sempit la. Kang korang jln terkepit-kepit. Kelakar pulak  tengok, haha
  • Kasut make sure tinggi nye 1 inci minimum. Kasut flat x boleh pakai. So, korang kene la practice dr awal, pakai kasut heels :))
2) Time terima scroll, jgn tunduk terlalu rendah, takut nnty topi jatuh atas scroll, haha. Lawak taw tgkkk ~
3) Jgn hulurkan tgn terlalu awal time nk terima scroll. Kalo ye pun excited & happy sgt, jgn la tunjukkan sgt. haha
4) Kalau boleh, tak perlu la nak ckp Terima Kasih time terima scroll tu, nnti kang dalam gamba takut gamba korang mulut ternganga, sbb photographer tu mane nk tggu korang abes ckp dulu. Dia main tgkap candid je. haha. Cukup la sekadar senyum je ;)
5) Lastly, time terima scroll tu, pegang lama-lama sikit, senang la photographer nk tgkap gamba korang. X de la blur ke ape ke nnti :)

Oke, smpai sini saja la ye post ila kali ni. Selamat bercuti ye semua, and Happy Graduation Day ! :)

Saturday, December 4, 2010

Goodluck to you En. Kholis Abrar !




Goodluck to you Encik Mohammad Nur Kholis Abrar for your next paper on this coming Monday and for ur last paper later. 
Do your best okay? Lately, I've wished u every day on your exams. 
I hope that it will encourage u too answer them confidently. 
Make ur family and ur love's one proud of you. One ke? :P 
Ecewahhhhh, ayat bukan maen boombastik gitu :P 
And by the way, thanks for treating me so well during this break semester.
I know, u are concern for me, as this is my first time having my break semester without u besides me.
Don't worry, i'll get used to it in the future, thanks a lot !

Last but not least :
Best of luck lis !


p/s: saya harap x ade sesiapa yang terase dgn post ni ye ;)

Macam mana nak letak Kotak Blockquote Warna Pink dll.


Macam mana nak letak kotak pink mcm dekat page ila ni ? ahha, mule-mule pun ila tatawu pe sebnanye kotak pink ni. Tengok blog orang lain, mcm best je. Lawa bukan? :)
Selalunya orang pakai kotak ni sebab dye nak wat tutorial, nak senang tunjukkan code
for tutorial, or just nak highlight kan something. 
And korang tahu tak pe kebendenya kotak pink ni? 
Tu la dinamakan, BLOCKQUOTE. haha :)

Jom, ila ajar jom camne nak pakai kotak pink ni. Ooppps, i mean Blockquote :) 

1. Pergi ke Dashboard korang, then click Layout ==> Edit HTML ==> tick kotak Expand Widget Templates

2 Then tekan dekat keyboard button ctrol + f , type & cari word .post blockquote { highlite semua word bawah ini
.post blockquote {
margin:1em 20px;
}

3. Copy dan pastekan semua itu dengan code ini
.post blockquote {

background: #FFCC99;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #ff0d62;

margin:1em 20px;
}
 
4.Take note !

background: #FFCC99;
Border: 1px solid #ff0d62;

Korang boleh tukar dekat tulisan merah tu, so that korang boleh letak warna yang korang nak . Kalau korang tak tahu nak letak kaler pe, pergi dekat LINK ni .
Dekat tulisan hijau tu, korang boleh setkan line macam mane korang nak untuk jadikan borde kotak tu. Korang boleh pilih solid,dotted,or dashed.
Yang kaler biru tu pulak, korang boleh setkan ketebalan line border kotak blockquote. Letak la, 1px ke, 2px ke, and ikot suka hati korang la berapa angka korang nak letak
solid adalah garisan lurus. contoh ___________
dotted adalah garisan titik² contoh .........................
dashed adalah garisan putus² contoh _ _ _ _ _ _ _

5.Then, tekan laju-laju dekat button SAVE

6. Pergi New post ==> then tulis lah sesuatu kemudian highlite semua word anda kemudian tekan button ni :

UPDATE

KALAU korang tak jumpa code blockquote, jangan risau, korang boleh terus copy code yang di beri dan paste kan dia sebelum
]]></b:skin>

Oke, tu je ! Siap dah ! haha, complicated tak? Ila rasa tak, ni simple punye code je, tak kaco byk pun.

So ape lg? Pergi la try ye :) Goodluck !

p/s : Credit to Liyana Lunia 


Salahkah aku ingin bertudung?



DITAMPAR BAPA SENDIRI HANYA KERANA INGIN MEMAKAI TUDUNG

 
Ceritanya bgini...

Aku mengeliat sepuas puasnya. Nasib baik takder siapa nampak cara aku mengeliat. Mahu jatuh saham aku huhu.

Tiba tiba aku teringat kisah semalam. Airmata terus berlinang. Terasa amat sayu dan sedih. Salah ke kalau aku nak pakai tudung? Naper abah tak benarkan? Buat pengetahuan korang, bapak aku ni jenis orang yang sibuk giler. Businessman yang sentiasa sibuk. Mak aku dah takder. Meninggal dunia lama dah. Sedih sangat sangat.

Dari jendela, kelihatan cahaya matahari mula menjeluskan diri ke celah celah langsir tingkap. Jam dah 11:00 pagi. Perut lapar.

Aku bangun capai tuala, masuk bilek mandi.

Lepas mandi, aku belek belek tubuhku pada cermin. Alangkah lebih cantik kalau aku bertudung. Aku nekad! Aku akan protes habis habisan kalau bapa aku tak nak juga bagi pakai tudung. Aku sanggup lari dari rumah. Demi kebaikan yang aku pilih. Lantak la dengan ahli keluarga aku yang lain lain. Semuanya tak nak pakai tudung! Tapi aku nak!!!!

Keluaran Proton Baru di
Kuala Lumpur International Motor Show 2010


KUALA LUMPUR (DP) — Proton punya cara unik dalam memperkenalkan 5 konsep mobilnya di Kuala Lumpur International Motor Show (KLIMS) 2010, yang mulai berlangsung kemarin (2/12/2010).

“Semua Konsep Kereta direka dan dikembangkan oleh putera-putera asli Malaysia,” ungkap Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, Managing Director Proton. “Kelima konsep kereta diberi nama pahlawan-pahlawan kerajaan Malaka,” katanya.

Menarik kan? Ape lagi? Jom kite usha kereta-kereta baru ni :)

protonhanglekir 460x306 Proton Hang Lekir Calon Sports Car Rakyat

Hang Lekir diambil dari sports car buatan Lotus, Europa.

4) Proton Hang Lekiu Siap Jadi Crossover SUV Pertama Proton


protonhangkasturi 460x306 Proton Hang Kasturi Sedan Bergaya Sportif

Seperti New Saga 



p/s : korang perasan tak? semua kereta kaler hitam putih? ahakz !


Friday, December 3, 2010

Blog oh blog !


    Okay, untuk pertama kalinya ila merajinkan diri untuk join segmen Abg Ben hari ni. Tetibe je kan? Sebab ila dah tatawu dah nak post ape hari ni, dari pagi sampai ke petang asyik mengedit blog je, so ptg ni ila decide nak join segmen Abg Ben yang bertajuk Blog oh blog !. wuhuuu~~ Jom !
     





  • Usia anda berblog ..  
Blog ni dah berusia 7 bulan, and ila skarang berumur 20 tahun ye :)

  • Sapa mempengaruhi anda untuk membuat blog?
macam best je tgk dorang berblog. haha, sume bende nak diceritakan kalau boleh :) . So, ila pun start la berblogging, tapi aktif time cuti sem je la :D
 
  • Perkara pertama yang timbul dalam kepala bila mendengar perkataan blog 
Blog? Tempat luahan hati, geram, gembira, sedih, pandangan and platorm to share knowledge 
  • Mereka yang menjadi sumber inspirasi anda dalam dunia blog ..
Ramai sangat ! Antaranya:
  1. Abg Ben 
  2. Irine Nadia Marcello
  3. Cik Epal
  4. Blog Ariff 
  • Bagaimana anda nak terangkan mengenai blog pada rakan anda yang buta IT 
Ada lagi ke yang celik IT 2010 ni? haha, budak pun da pandai gune fb. Tak kan la blog pun tatawu kot? Oke la,blog ni mcm diari harian korang la kiranya. Sama ada nak setkan as ur personal blog, or blog untuk tatapan orang ramai pun boleh. Asalkan pandai jaga blog masing-masing, jangan sampai timbulkan isu sensitif sudah la :) Korang belajar je slow-slow, nanti bila dah lama jd blogger, lama-lama korang mahir, boleh jadi pro mcm Abg Ben kita ni .
 
  • Dalam 100 patah perkataan , Apakah blog mampu mempengaruhi kehidupan seharian anda ? 
Bagi ila, sememangnya ia mempengaruhi kehidupan seharian ila. Sebab pe? Sebab cuti semester ni,kerja ila dok mngadap blog je hari-hari, dari bangun tido, sampai la nak ke tido. Tak makan 1 ari pun tak apa, duduk depan laptop, blogwalking pun da kenyang :) Memang tak boleh berenggang punye lah. Tapi bile time study, harapan lah nak berblogging. Kalau ye pun, time terpaksa, sebab tak boleh simpan lama-lama dalam kepala otak ni, mesti nak luahkan kan blog. Kadang-kadang boleh addicted jugak dbuatnya, tapi kene pandai-pandai fikir lah. Tak boleh la nak dok 24jam dgn blog. Solat sume kene la ingat. Kene fikir benda lain gak. Its all up to you. And sometimes blog ni jadi medium untuk kita tunjukkan talent yang kita ada selama ni, and kita tak pernah perasan pun yang kite sbenarnya berbakat. Contohnya mcm buat tutorial, edit blog, design banner, jual brg through blog, share resipi and mcm-mcm lagi la. Secara tak langsung, kita dapat mengenal diri sebenar kita. And baru kita tahu sebenarnya byk faedah nya dalam dunia blogging ni. Bukan gitu? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...