My Loyal Followers

Tuesday, November 30, 2010

Potong kuku ikut Sunnah Nabi


 sambungan daripada post yang lepas :)
(tiba-tiba berminat pulak dgn kuku , ahha)


Perlu diketahui bahawa memotong kuku adalah amalan sunat.

Berkata Saidatina Aisyah bermaksud:
Sepuluh perkara dikira sebagai fitrah iaitu memotong misai, memelihara janggut, bersugi, memasukkan air ke hidung, memotong kuku, membasuh sendi-sendi, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu ari-ari, bersuci dengan air (beristinja), berkata Zakaria: Aku lupa yang ke-10 kecuali berkumur.
(Riwayat Muslim).


Dari Anas bin Malik bermaksud:
Sudah ditentukan waktu kepada kami memotong misai, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan mencukur bulu ari-ari agar kami tidak membiarkannya lebih daripada 40 malam.
(Riwayat Muslim).


Menurut Imam Shafie:
Sunat memotong kuku sebelum mengerjakan solat Jumaat sepertimana disunatkan mandi, bersugi, berharuman, berpakaian kemas sebelum ke masjid.


Berkata Abu Hurairah R.A. bermaksud:
Nabi Muhammad S.A.W. memotong kuku dan menggunting misai pada hari Jumaat sebelum baginda keluar untuk bersembahyang.
(Riwayat al-Bazzar dan al-Tabrani).

RASULULLAH S.A.W bersabda yang ertinya:-Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;
Hari Sabtu:Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.

Hari Ahad :Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.

Hari Isnin :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat

Hari Selasa:Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit

Hari Rabu :Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.

Hari Khamis :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.

Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.
Walaupun tidak ada hadis sahih berkenaan persoalan mengerat kuku dan boleh mengerat kuku tanpa mengikut hari-hari tertentu. Tetapi, pada hari Isnin, Khamis dan Jumaat adalah hari yang diutamakan untuk melakukan ibadat sunat. Oleh yang demikian, sunat memotong kuku pada hari-hari tersebut.

Jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. Walaupun ia hanya kuku tapi ia adalah sebahagian dari badan kita yang perlu kita hormati. Misalnya, kerat kuku ada adabnya selain ikut hari, kita juga perlu buang kuku tu pada tempat yang tidak kotor sebagaimana yang diajar, eloklah buang ke tanah kerana kita juga adalah unsur tanah, Bukannya tong sampah sekalipun tong sampah tu bersih.

Mulakan kerat kuku tu mulai dengan Bismillah dan selawat Nabi dan kerat start jari telunjuk sebelah kanan sampai habis tangan kanan, kemudian jari kelingking sebelah kiri sampai ibu jari tangan kiri dan Last sekali ibu jari tangan kanan.
Kalau kaki pula, mulakan dengan jari kelingking kaki kanan sampai kelingking kaki kiri. Itulah sunnah yang paling kuat dipegang selama ini.


MENURUT SEBUAH KITAB JAWA (Primbon)
Janganlah memotong kuku pada hari Sabtu, karena akan mendatangkan halangan atau rintangan bagi anda.
Janganlah memotong kuku pada hari Ahad, karena akan mendapat bencana,
Janganlah memotong kuku pada hari Isnin, karena akan ada orang yang dengki atau irihati,
Potonglah kuku pada hari Selasa karena akan disukai orang banyak.
Potonglah kuku pada hari Rabu karena akan membawa keselamatan dan perlindungan dari Tuhan.
Potonglah kuku pada hari Khamis dan anda akan mendapat rezeki.
Potonglah kuku pada hari Jumaat karena akan membuat anda disukai dan dicintai orang.

Sumber : sumber: http://www.primbon.com

 

SEELOK-ELOKNYA POTONGLAH KUKU PADA HARI KHAMIS ATAU JUMAAT



Peringatan untuk si penyimpan kuku dan si pemakai cincin !




Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi nak pakai cincin pun ada cara nya. Jom kita usha cara yang betul nak pakai cincin ikut sunnah Nabi Muhammad S.A.W

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.


The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.
 Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Percayalah.


Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.


Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari :
1) Jari manis
2) jari kelingking (anak jari)
dan jangan memakai pada jari :
1) Jari tengah
2) Jari telunjuk

Nabi Muhammad S.A.W melarangnya kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.


Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.




p/s: saudara dan saudari,
sila nasihatkan kawan-kawan
dan juga saudara- mara ataupun
anak-anak tentang kaedah yang
betul untuk berhias di dalam
syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja
 kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw.





Wednesday, November 24, 2010

40 Things Girls Wish Guys Knew !



1. Don’t tell us when you think other girls are hot.
- Bagi tahulah kalau nak kena belasah!!

2. Whenever possible, please say whatever you have to say duringcommercials before we get bored.
- Yelah, best sangat ke apa yang anda nak cakap tu berbanding drama “Bawang Merah Bawang Putih” kami?

3. Mark anniversaries on the calendar.
- Abang lupa,abang tidur luar malam ini!hehe

4. We think about you all the time.
- Lagi-lagi ketika kami sedang dingorat lelaki lain & tertanya-tanya “mana boyfriend aku ni, tak takut ke kalau aku kena kebas??”

5. This is how we see it: Don’t call = Don’t care.
- Dan, jangan terkejut lak kalau lepas itu kami keluar dengan laki lain.

6. Which also means that if we don’t call, take a hint.
-Lagi terang & bersuluh yang kami MERAJUKLAH itu!

7. We like you to be a little jealous. But overly possessive is not necessary.
- Yer saya tau awak sayang saya…

8. We’re allowed to be late. You’re not.
- Kami nak mekap, nak pilih kasut lagi. Semestinya warna baju n kasut kena SEDONDON! Selagi tak ada, asyik bertukar je la! Laki?Takkan nak pakai mekap kot?

9. Eye contact is the key.
- Dari mata turun ke hati. Tapi, bukan pandang perempuan lain sampai terjojol biji mata!! Karate karang!

10. Don’t take longer to get ready than we do.
- Sekali lagi, pakai mekap ke bang..??

Tuesday, November 23, 2010

Blogger Harapan ?





ahha, Blogger Harapan Award ?

Ni yang rasa bersemangat nak berblogging slalu ni ;)

Thanks kak Engku Aien !

I really appreciate it, sgt terharu dibuatnya :)

so i would like to give this award to 


Monday, November 22, 2010

You You You !




p/s : just ignore this (-_-")


So down with love feelings




p/s : seriously takde mood cuty ni, bored bored:'(

Sunday, November 21, 2010

I love their style - so adorable !


Sangat suke tgk YUNA ! Dye sangat style kan ?
Suke tengok dye dressup ! Sumber inspirasi for teenagers rite now ! hoho :)
Tapi ila tak reti la nak pakai selendang2 ni, payah bebenor nk melilitnya, haha~



Yang ni pun ila suke tengok, Fatin Liyana !
She is one of the blogger in Indonesia@Malaysia? Ahakz !
Sebab dye belajar kat sane rasanye ? Pergi la usha blog dye, just click on her name :)



Yang ni? this is my style, kne upgrade lg ni ahha :P
Cube tengok, baju ila sama tak mcm baju Yuna?
ahha, perasan je kan ? :P




p/s : mcm ni la ila kalo da boring dok uma ;)


Autopost entri blog korang through Facebook notes.




Tutorial dikhaskan kepada Blogger yang ada Facebook. Selepas korang update di blogspot, korang tidak perlu update di facebook. Dia autoupdate.
Kelebihan guna features ini:

  • Menambahkan hit orang masuk ke blog. (facebook members)
  • Menjimatkan masa tidak perlu post sekali lagi di facebook.
  • Menyampaikan mesej blogpost lebih cepat kepada member di facebook.
  • Boleh dapat feedback tentang entri blog dari kawan di facebook.

Ini tutorial dia:

  • Login Facebook > Application > Notes (Rujuk bawah)

  • Cari Notes > My Notes > If korang tak pernah buat note - Tekan Write a note > Pages' Notes > Import seperti gambar dibawah:

  • Masukkan url blog (atau website or wordpress) korang (contoh: http://surayafadhilah.blogspot.com) di tempat yang ada kotak pink. Jangan lupa tick term and service. (Rujuk bawah)

  • Tekan "Start Impoting" > "Confirm". Sekarang facebook korang up to date. Semua update yang dibuat blog akan autoupdate di facebook.

Kalo tutorial ini berguna kepada korang, jangan lupa tinggalkan komen k ? 


Harap tutorial ni dapat mempopularkan blog korang dengan member2 di facebook :)



Lazy = Malas & Award ?




Oke, hari ni tak buat pape pun duduk rumah. Suppose kalau hari Ahad, time tu la kite enjoy kan? Tapi ila ? Just duduk rumah, tengok tv, meng-onlinekan diri. Hajat nak tengok wayang sejak balik cuti, tak kesampaian lagi. Because tak de sape nak ajak. Bile ada org ajak je, time tu mmg tak de mood. So, here i am, blogging, menghabiskan masa yang ada sepanjang hari Ahad ni, Haihhhh (-_-") 

Tu la ila, kalau kau ade boyfriend kan bagus, Takde la kau termenung je kt rumah, goyang kaki, mcm org gile x tentu arah . Mesti hari-hari kau tengok wayang dekat JJ BTHO tu, mcm time kau ngn Kholis dulu, kalau tak pun, seminggu 2 kali ke kan? ahaha (ila bermonolog sendiri)

Ooppps, ada orang terasa ke? Maaf la ye kalau ade sape-sape terase :P

Sebenarnya ibu ila ajak pergi apartment dye dekat Bandar Seri Permaisuri sana, nak kemas-kemas and cuci-cuci sikit, because ada orang nak sewa rumah tu. Ni semua gara-gara kawan my lil sis la ni, dah la duduk kat apartment tu 3 bulan mcm tu. Tapi x pernah bayar sewa, x pernah bayar duit elektrik, air semua, ibu ila pun mengamuk la. Dah la bil air & elektrik semua ibu bayarkan kelmarin. Mahu tak kene RM400. Duit rumah sewa? Tak payah cakap la, dekat RM1000 dye orang tak bayar lagi. Ish ish, kalau tahu, tak payah je bagi sewa kat dorang, So pengajaran dalam cerita ni, JANGAN SEWAKAN RUMAH DEKAT ORANG YANG KENAL DGN KITA ( i mean, if orang tu x boleh diharapkan langsung) 

Eyh, kenapa ila cerita panjang-panjang lak ni? menyimpang sudah, haha. Ila tak jadi pun pergi apartment tu, because ila takut nak drive. hahaha, dah lama tak bawa kereta, da 3-4 bulan kot, so takut nak bawa. Especially kt KL yang sibuk ni kan. Dah la hari Ahad, kereta banyak kat jalan raya ! If weekdays, tak pe la lagi. Kalau kat Perak tu, ila berani lagi la nak bawa, tapi kt KL ? I SAY NO NO NO !


Oke, actually x de benda pun nak post hari ni, just nak ucapkan terima kasih kepada MUN @ MUNIRAH sbb bagi award kt ila . Award apa ? 

AWARD BLOG CANTIK !

haha, banyak la cantik, serabai je ila tengok :P 

Banyak lagi blog yang cantik, kuang kuang :P




And i think i suppose to tell about myself kan? 7 things ? ahha, simple je, small the matter :P (apakah?)
  1. Ila ni sangat NERDY. Haha, ye ke ? Tatawu la, but i think i am. Tapi bukan sepanjang masa pun. Kadang-kadang je. Semuanya start sejak lepas SPM. Result tak berapa nak gempak. Jeles dengan kawan-kawan yang dapat 9A's,10A's,sampai ada yang dapat pergi overseas. I only managed to get 7A's. Tak kemana-mana pun, just belajar dekat UiTM SI je, ahha. So i'm trying hard to prove myself that i can achieve better. And Alhamdulillah, setakat ni, semua yang dirancang berjalan dgn lancar :)
  2. Ila tak suka BACKSTABBERS ! Yeahhhh, i really hate them . They are so PLASTIK ! Suka berpura-pura mcm kwn kita, dengar masalah kita,mcm faham je kan, last-last they are the one who make it become more worst ! So plzzzz, i'm begging you, dont stab me at the back, dekat depan boleh la (mcm mana tu?) hahah
  3. I'm a LOYAL person. I mean if dalam love relationship, I am a loyal person. Even masing-masing jauh. I can be a loyal person, if that guy treat me mcm ila dekat dgn dia. Ada paham tak? tak paham la tu. haha. 
  4. Ila suke BERKAWAT. ahha, yang ni ila tak boleh nak nafikan. Sejak ila form 2, sampai la skarang, dah masuk U pun, still aktif dalam berkawat. Apa tu? KOMANDER KESATRIA? ahha, maybe ada yang tak pernah dengar kot, pelajar UiTM ye la selalu dengar. I join KOMANDER KESATRIA sejak 2nd sem berada di UiTM SI. Kira skarang da almost 3 years la ila join komander.
  5. Ila ni seorang yang SENSITIF. yeahhhh, sensitif. Kadang-kadang ila pun tak faham, kenapa la ila ni asyik nak merajuk je, sedangkan bukannye masalah besar sgt pun,sampai nak merajuk. Memang la kan, orang kata perempuan ni, kalau merajuk, dye org just mahukan perhatian & kasih syg je. Tapi, rasa mcam ila ni selalu sgt merajuk. Sape-sape ade tak tips yang boleh tolong ila mcm mane nk kurangkan merajuk?
  6. Ila suka layan WAYANG. Yes, indeeeed ! kalau dapat peluang kerja kt wayang, rasanya ila lah org yang 1st volunteer nak kerja kt panggung wayang tu. Boleh la tengok wayang free hari-hari :) Tapi ila dengar dosa tau kerja kat panggung wayang. Sebab ape? Korang fikirlah sendiri. hahaha. Harap-harap la bila da besar nanti, ila ada rumah besar yang ade home theater, boleh la layan movie sampai lebam, syokkk gak kan? :))
  7. Ila tak suka dengan perempuan yang TOO OPEN MINDED . Korang paham tak ape maksudnye ni? I mean, berfikiran terbuka dengan laki-laki kt luar sana tu about tutttttt..! Come on la, kalau ye pun nak open minded, jgn la ketara sangat. Sampai semua laki nak dicerita. Tak rasa malu ke? Ila as a woman, rasa mcm malu sangat ! Tapi dah kawan kan? Kita boleh buat apa je? Ila just diam je la, malas nak join those kind of conversation. It is not a good attitide oke? And lelaki, please laaa, jgn la lyn sgt pun, kalau betul la korang kawan, jgn wat mcm tu kat that girl. Nak layan? borak-borak je la among ur BoyFriends. bukan dengan ur GurlFriends. Tak manis kan ? ;)


Oke, tu je kot. Nak pass kt sape pulak award ni ? ahha. Mcm malas je nak pass-pass :P 
Kesian pulak dye orang nnty, kene cerita panjang-panjang bout themselves ;)


p/s: thats why ila tak suke cite bout myself,
kang mula la menyimpang & meleret tah kemane
haha :P



Saturday, November 20, 2010

I miss you PEXTIK (ex-TiKL) !


Khas untuk kawan-kawan ila, yg ila rindu sgt-sgt !

Especially my dorm-mate JASMIN kt TiKL dulu, 
Gqa, Mira Idayu, Amal, Fazreen, Azmira, Yaya, Aten, Maya, and Fadz ! 

Windu bangat kt korang !

And to all Ex-MPP SMTKL batch 2006-2007, i miss u guys a lot ! sob3 :(

And lastly,to my ex-boyfie ,
Rafiq Khalid, Adi Solehan, Mohammad Nur Kholis Abrar & Naqiuddin Razalini 

Ada yang tak mention lg ke ? Ahakz !







Captain, Vice Captain & Vice Captain 1 and 2


My Beloved Dorm Jasmin :)

Dorm Tunku Abdul Rahman (TAR)

Dorm Rafflesia

Dorm Tun Hussein Onn (THO)

Majlis Pemimpin Pelajar Teknik Kuala Lumpur Batch 2006-2007 (MPP)



I really miss this moment ;)




 p/s : i miss you guys so badly !
FRIENDS FOREVER :)  

KACANG SOYA MENGALIH KITA DARI PEMAKANAN SUNNAH??
WAJAH HITAM KACANG SOYA!!


benarkah ?

Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan tertentu sehingga yg baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka.

Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni saya nak kongsi sebaliknya. Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita. 

Antara keburukan kacang soya yang dapat saya simpulkan dari pembacaan saya:

  • Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
  • Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
  • Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.
Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development (mungkin mempengaruhi kejantinaan seseorang-kelembutan??).

Friday, November 19, 2010

Kerana di tag oleh Idayu




1.Selalu bangun pagi pukul berapa ?
ahha, soklan cepuk mas ni :P selalu kalo kt UiTM, bangun pukul 6.15 pagi. Tapi kalo da cuty semester ni, nk bangun pukul bape pun takpe. Selalunya lepas subuh, afta pukul 7 suku camtu, tido blk, then bgn pukul 9 or 10 :))
 
2.Ramai kawan laki ke kawan perempuan?
rasanya aku ramai kwn perempuan. Susah sikit nak bergaul dgn laki , haha ;)

3.Bila 1st time korang bercinta?
-cinta monyet time darjah 3 (ingt lg nama dat guy, Hisyammudin)
-cinta betul time form 5 (Mohammad Nur Kholis Abrar)

4.Tawu masak x?masak pe?(paling superb la yang korang tau masak)
masak ? dlu slalu la msk lpas SPM, bcoz dok uma je, x keje, ibu x bagi, masak tomyam,sup ayam,ayam msk merah,nasi ayam, tapi skang da jrg, sjak masok UiTM la, haha. Pandai wat biskut batik ;)

5.Perkara paling lucu yang pernah berlaku dalam hidup korang?
lucu ? aku tak ingat la plak kan. Siyes tak ingat, bcoz byk sgt yang lucu, sampai tergelak-gelak hingga nangis, haha. Nanti aku da ingt, aku gtau ye ?

6.Perkara paling gile pernah korang buat?
gila ? setakat ni tak ade kot, bcoz aku ni sentiasa berfikiran waras, haha. Wat pe nak malukan diri sendrik ? Kalo ade pun, perlu ke aku bgtaw ? :P

7.Jawatan korang time skolah(menengah) 
Form 1-3 (Penolong Biro Gerak Khas - Pengawas SMKHC)
Form 3 (Penolong kelas 3 Amal SMKHC)
Form 4-5 (Penolong Ketua Majlis Pemimpin Pelajar 2 / Vice Captain 2 - MPP SMTKL)
Form 5 (Naib Pengerusi Kadet Remaja Sekolah SMTKL)

8.Selalu kuar dengan member x?brp kali sebulan?
member ? jarang sgt, even dekat UiTM pun jrg keluar sesame, cuty sem pun bjalan dgn prg tsayang je. haha

9.Dgn kawan2 gune bhase aku/sy/nama sendiri?
selalunya "aku" , tak pun "ila"

10.Dah berpunye ke belum?if dah, bp lama kenal si die?
berpunya ? hmmm, tah la, tak tahu nak ckp camne. Hanya kami berdua yang tahu. I'm still can't get over with my old bf, so it is hard for me to accept new guy in my life.

11.Perkara yang korang paling pantang skali pe?means memang tak suke la.
ahha, paling benci menunggu, sebab aku ni org yg punctual, kalau 10 minit tu oke lg, tp kalo da lebih-lebih tu, mmg PANAS la dbuatnye 

12.If ada org baru mntk num tel, pe respon korang?
ahha, selalunye wat bodo je la. Tapi if org tu aku kenal, aku bagi je la, and if dat guy gantang @ hensem, mane leyh wat bodo kan ? ;)

13.Bila ada duet je, korang suke beli pe?
ahha, shopping la weyhhh , m favourite ! lebih-lebih lagi time duit JPA da masuk, semua benda nak beli. Nak pergi saloon, wat rambut relaxing,perm sume tu, then beli baju,jeans,kasot, sume la !

14.Nama glamor korang time skolah
glamour ? x de kot ? selalunya org panggil Kembar,Ila,or Adik.

15.Korang slalu habiskan crdt(sms/call) kat sape?
semestinya untuk org tersayang, bcoz selalunye dye yg slalu topupkan, haha, kalo x de org tsayang, jgn harap la aku nk topup :P

16.Sudah tercapai ke hajat korang?cite la hajat pe
belum lg. hajat aku boleh dikategorikan untuk jgka pendek or pnjg.
Jangka Pendek - nak dapatkan Vice Chansellor Award (ANC) in Diploma & Degree - Insya Allah, tinggal lagi 2 sem je lagi nk dptkan dekan.
Jangka Panjang - nak ade kerja bagus,ade rumah and kereta sendiri , and of course ade keluarga bahagia :)

17.Pe yang korang geli gile2 gelilah! huhu
haha, semestinya LIPASSSSSSS !

18.Pernah accident/injured(teruk) x slame ni?
tak pernah, syukur Alhamdulillah :)

19.Perkara yang paling menarik minat korang? sampai korang lupe bf/gf/husben/wife lah! huhu
ahha, ape eyh ? rasanya bile time MENGONLINE kan diri, semua benda tak ingt da, makan ke, bf mssg ke, mmg khusyuk sgt On9 

20.Perkara terakhir sekali korang nak buat kat dunia ini
Semoga aku dpt berbakti kepada keluarga, negara dan semestinya Agama-ku . Teringin gak nak jadi mcm Syed Al-Bukhari, byk yang dye lakukan untuk agama Islam, menderma ke jalan Allah. Insya Allah, kalo ade rezeki, x kemana kan ? and lastly, menjadi isteri yg solehah kepada suami tercinta :))

Things Women and Men Should Know


         
Perempuan  perlu tahu yang lelaki:
  1. Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin).
  2. Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.
  3. Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.
  4. Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik.
  5. Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita…
  6. Lelaki memang dilahirkan dgn perasaan yg kuat terhadap wanita..sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool.
  7. Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama!
  8. Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita.
  9. Bila lelaki cakap..”Emm. tengoklah dulu”..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.
  10. Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.
  11. Kebanyakan lelaki yang nampak ‘desperate’, datang dari sekolah all boys!
  12. Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.
  13. Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan..dan tak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini…
  14. Kadang2 lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dengan lebih baik.
  15. Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan ‘flirting’ dengan ramai wanita..dia tetap hanya ada seorang teman wanita yang istimewa…yang lain hanya kawan..:)
  16. Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari…maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja….Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah!
  17. Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang.
  18. Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti…
  19. Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita.
  20. Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan.
Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yang hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan


Tapi kenapa susah sgt nak paham lelaki ?
Even lelaki pun susah nk paham ila. 
Mana tak nya? ila pun tak paham diri ila sendiri , haha :P 

new cat :)


hey guys, i got a new kitten !

ahha.. balik-balik dari U je, masok rumah, ternampak la 1 anak kucing ni, comeyl bangat, siap sambut kepulangan ila lagi, haha :)

Nama dye Baby, my lil si yg bg. mula-mula nak bagi nama Fluffy, tapi mcm payah je nk sebut.

Panggel fafi pun, mcm lain bunyik je, kan kan ? so panggel je la  Baby :) 

Nak kate kucing Parsi, rasanya bukan. Tapi bulu dye sgt lebat ! Cantik sgt !

Jom, kite tgk Baby Cat Posing ;)

Baby Cat !

Baby :)

suke sgt baby tdow dgn best fren dye - REMOTE ASTRO ;)

haaaa, ni lagi satu, KEYBOARD pun boleh jadi tilam baby :P

comeyl kan dye ?


Thursday, November 18, 2010

Wajah Baru :)


Oke, korang perasan tak apa yang baru kat blog ni ?

Blog ni da lain, template da lain, nama blog ni pun da lain, perasan tak ?

Kalo korang tak perasan gak, tatawu la nak ckp ape, haha. Kne pakai cermin mata power tinggi punye baru nampak agaknya :P

It takes me for 3 hours to design blog ni.

Penat sesangat ! 

Memang la nampak simple, kenapa sampai perlukan 3 jam? haha

Sebab ila try mcm-mcm background, trial and error, haha. tukar font lagi, penin-penin !

Last-last pakai gak background pink balik, MY FAVOURITE COLOUR :)

Oke, mari kita tengok perubahan blog ni dari yang lama ke baru , jom CHECK IT OUT !


 OLD BLOG - IELA BERPOTPET  
NEW BLOG - IELA DALAM DIAM


so amacam ? komen la sikit, haha, yg ila tawu, it looks simple than before :)


Wednesday, November 17, 2010

telah tertulis di Luh Mahfuz





Pada suatu hari, Saya bertanya kepada emak, "Maa satu pilihan hati, orang yang sayangkan kita atau yang kita sayang? "Mak jawab, "dua-dua bukan.." Saya tercengang..Mak mengukir senyuman.

"Pilihan hati mak adalah yang sayangkan kita kerana Allah.." Saya menarik nafas dalam-dalam."Macam mana nak tau orang tu sayang kita kerana apa?" Mak diam sekejap berfikir dan kemudian tersenyum.

Rasanya mak dapat menduga apa yang sedang bermain dalam hati anak perempuannya. Mana mungkin saya mampu menyorokkan rahsia hati dari mak sedangkan sekilas saya pun mak mampu membacanya."Yang paling tahu hanya Allah.." mak merenung dalam-dalam wajah anaknya.

"Kerana hanya Allah mampu membaca hati hambaNya.. " mak menyusun ayat-ayatnya."Dan keikhlasan kerana Allah itu akan terserlah keberkatannya tanpa perlu sengaja ditonjolkan oleh seseorang tu.."

Saya memintas, "Tak faham.."Mak menyambung "Cinta di dalam jalan Allah.. Bertemu kerana sama-sama mencari redha Allah.." Mak menyambung lagi,"begini, setiap insan yang bergelar manusia telah Allah ciptakan berpasang-pasangan. Rasa ingin dikasihi antara seorang suami dan isteri suatu fitrah. Automatik boleh ada daya tarikan magnet tu.."

Wajah saya merah, sedikit cemas jika mak dapat mengesan gelora jiwa muda ini.. Mak menyambung "Setiap manusia telah Allah tetapkan rezeki,jodoh dan maut sejak azali lagi..

Persoalannya ialah.. Siapakah jodohnya itu?" mak berhenti seketika.Saya tunduk malu, cuba menyorokkan rasa panas di pipi.Emak buat-buat tidak nampak. 

Monday, November 8, 2010

pejam celik, pejam celik , da nk habis daaaah :)


LAW 346 by Walter Woon :)
Akhirnya , lepas sudah 1 paper yg menakutkan semua pelajar Part 5 ACC10, paper LAW346 !

Haha, sebab banyak case-case yang perlu dihafal. 
Tapi ? 
ahha, kami sgt beruntung pada hari exam.

Kenapa ? 

Ada lah ! 

Kami pelajar Part 5 UiTM Perak dan UiTM-UiTM lain je yg tahu, SECRET ! ;)

I can feel your heartbeat


its really nice, eventhough the video clip quite catchy, haha ~ 

SEXY wooo ~

tp MENARIK, superb !

I can feel your beat ! do you ? ;) 



Wednesday, November 3, 2010

Debaran Kembali !


Time belajar FAR300 selama 3 hari berturut-turut, tapi meja penuh dengan buku LAW346 :P


yeahhh, at last ! Paper FAR300 dah lepas ! 

Giler tough la td, nak kata susah x susah pun actually. Cuma mcm biasa la, tak cukup masa nak balance kan semua. 

Banyak sangatttttttttttttttt !

Tapi ila sempat la buat semua, cume 1 soalan je yang ila BALANCE, lagi 2 soalan TAK BALANCE.

Haihhhh, nak cek mana yang silap pun tak sempat . Sedangkn yang tak balance nya, x de la ketara sangat pun. I mean, kalau diberi masa, memang boleh cari la tang mana yang silapnya.

eyhhh, cerita bukan main panjang, lupa lak nak bagitau korang paper FAR300 tu apa. haha

FAR300 stands for Financial Accounting 5. 

Dah 5 FAR la kiranya ila amek sepanjang diploma ni. (Diploma in Accountancy)

Kalau fail 1 paper, memang confirm kene repeat 1 semester , because ni subjek BERANTAI/BERANGKAI. hahaha ~

Tapi Alhamdulillah, setakat 5 sem di UiTM ni, ila lulus semua paper FAR and dpt A+ or A for this paper.

This sem macam mana pula ? Lepas jwb paper td, Insya Allah, ila boleh dapat A. A+ ?

Boleh kot, tp dalam 70% je la yakin nya. hahah ;)

Oke, lepas ni exam LAW346 (Partnership & Company Law) pulak,

lagi 2 hari, and baru belaja sikit, sempat cover dalam 30% je. Lagi 70% kener cover dalam 2 hari !

Arghhhh, sempat ke ni ? 

nampaknya lepas subuh, tak boleh sambung tido la camni, tido malam pun tak boleh lama-lama. 

Dah la banyak SECTION kene hafal !

ni bukan section shah alam tu tau, ni
AKTA SYARIKAT DAN PERKONGSIAN MALAYSIA !

adoiii ~~

tak apa la, i'll struggle hard this sem, koz rasanya mcm x dpt 4flat da. Carry mark MAF320 teruk !

19.68/30!

Gile teruk kan ? 

Paling tinggi pun 24/30 je, and 20+ dalam 2 orang je. Yang lain semua below 20. So kire mine average gak la ~

3 more papers to go !! 

Yeahhhh ila, CHAIYOK-CHAIYOK !

and Goodluck SEMUA yang nak ambil EXAM ! :)

  

p/s : Dah-dah, asyik ber-blogging je, bila nak belajar nya ? haha  :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...