My Loyal Followers

Thursday, December 2, 2010

CONTEST NAK MENANG HEADER DAN BLOG MAKEOVER!



Oke, thanks to Cik Sri for inviting me to join her contest kali ni :)

First of all, mari ila ceritakan serba sedikit bout this contest. Contest ni telah dianjurkan oleh Sri, yang berhasrat untuk buat makeover kepada sesiapa yang telah menyahut cabaran untuk menyertai pertandingan beliau. Beliau? apakah? haha, tetibe lak gune ayat baku this time. kwang3 :P

Oke lah, kepada sesiapa yang berhasrat nak join this contest boleyh la click dekat  banner dekat atas tuh . join la beyb, best awww !! haha, best sebab pe ? Sebab hadiah yang ditawarkan menarik sgt beb ! even kalo korang tak menang pun, at least korang da try kan? Kita kene la berusaha kalo nk dptkan sumthing. Success can only be achieved if we try hard enough to get it. Right? hahah, poyoz lak ayat ila ni :)

Jom jom, kite usha jap ape hadiah yang ditawarkan oleh cik sri kita kali ni ;)

1. Full blog makeover. FULL!! maksudnya satu blog tu kita kasi makeover sama dia! daripada Header, ke footer, background blog, background sidebar title, chatbox skin, dan banyak lagi! Yang paling best, semuanya akan dibuat mengikut citarasa pemenang.. especially header! and its free!! Nama pun hadiah dia personalised header, jadi header tu, dalam dunia ni blog korang je yang ada!

2. Hadiah misteri.. hehe mana bleh bagitau.. mungkin kah duit? atau mungkin kah kereta? atau mungkinkah rumah? (eh eh over)

Best tak? bukan senang orang nak makeover and touch up kita pnye blog kan? Sape yang tak nak? Lain la kalo org tu da pro gilew dalam coding-coding and design blog dia sendiri. But not for me, i have to work hard to edit and design my own blog. Siyes beb, susah aw ! Perlukan masa dan tenaga nak mengedit blog ni. Tak percaya? Korang cuba la try sendiri. Mahu tak 3-4 jam baru setel sume. Hahaha, siyes tak tipu !

Oke, lets get to the point. Dah mcm-mcm corner da pusing, haha. Mula-mula, kepada sesiapa yg rasa mcm nak join contest ni, jangan malu-malu jangan segan-segan, anda dialu-alukan sangat. haha. Menurut pengajur contest ni, kalo korang bukan follower blog dia pun tak apa, tapi in my opinion, baik korang follow. Tak rugi pape pun beb, best tau follow blog dia. Sri merupakan someone yang talented dalam design-design banner for bloggers. Bukan setakat banners, tapi blog and web desigh pun dia boleh tau. Talented tak? Jeles tau ila tengok orang mcm ni. How i wish i can be like her :) Korang boleh la usha link ni if nak tengok some of her designs. 

But before tu, korang kene la baca syarat-syarat nk join this contest. Just go to this link, and baca betol-betol, so that korang tak missed 1 pun . Takut kalo korang miss, korang tak menang lak. haha

Oke, da puas hati? So meh denga reason ila nak join contest ni, meh meh :


1. Firstly, untuk pengetahuan korang, ila baru jer start berblogging. It was in the month of May 2010 when i started to make this blog. So baru 8 bulan gak la ila digelar blogger. haha, tu pun sebab ila baru lepas clash, so i need somebody or something that i can share my problems,opinions,isi hati dan luahan perasaan. So ila built this blog as my personal blog, and totally indeed, it works for me. Everytime i think i need to share with, i will use this blog and express all them out. So, boleh dikatakan hari-hari ila berblogging. Kalo tak wat new post pun, ila just blogwaking, tgk blog-blog org, baca blog dia org, and i feel relieved. But sometimes, jemu gak tengok blog ila ni, tak menarik mcm blog orang lain. Mereka sangat pandai design blog masing-masing. Sangat JELOUS ! haha, maybe sebab diaorang dah lama berblogging, da pandai coding-coding, buat banner sume, and ila rasa mcm ketinggalan. Ila selalu gak la usha-usha blog yang wat tutorial mcm mane nak edit blog, design blog supaya lagi cantik, mcm blog ariff, MrPiratz, bina blog, and mcm-mcm blog lagi la. Nak tengok lebih lanjut, tengok dekat Bloglist ila. Memang sangat banyak ! And mcm-mcm ilmu dah ila dapat. Cuma kadang-kadang tak ada masa je nk edit blog supaya lagi Mantap ! haha, maklumlah, student universiti, masing-masing bz. Lagipun ila bukan nye programmer ke ape ke, just Accountancy student, hanya pandai dgn nombor-nombor je. Code-code ni, pening ! haha. Lagipun ila ni jenis yang segan nak bertanya dgn orang expert mcm Sri, about coding-coding, kang takpaham, sian lak dia, bersungguh-sungguh nak mengajar orang yang x bape nak phm coding-coding ni. Thats why ila lagi suke belajar sendiri.

2. Second, sebab ila ni baru nak berjinak-jinak dengan dunia blogging. What i mean is, ila tak berapa nak pandai lagi wat blog yang boleh tarik orang ramai to follow this blog. Mcm blog Ben Ashaari, Irine Nadia Marcello, Cik Epal, and ramai lagi la yang ila rasa mmg mantap gila la blog dorang. Even ada blog yang design tak brape menarik pun, at least sume posts dorang best-best, dapat menarik perhatian ramai orang untuk follow.Tapi disebabkan blog ila ni, ila rasakan setiap  posts ila tak berapa nak menarik sgt kan, so ila rasa ila nak guna taktik BLOG KREATIF & MENARIK to attract people. Betul tak? Kadang-kadang, even blog kite tak best pun, orang still follow sebab dia orang rasakan blog orang tu sgt lawa, menarik, kreatif, so dia orang laju-laju click button FOLLOW, even tak baca pun ape yang orang tu post kan. haha, sape setuju?? So secara tak langsung, followers ila akan ramai lepas ni, and traffic pun tinggi. And bile kita rasa followers da ramai, confirm la kita lagi bersemangat nk blogging kan? kan? Cube tengok followers ila, tak sampai 100 org pun, sedih sgguh :'(

3. Dekat sini, ila nak senaraikan blog-blog yang ila rasa sgt lawa, eventhough dyeorang jarang update blog, tapi followers dorang ramai, ade yg sampai beribu-ribu. Antaranya :

       
Dah tengok dah blog dorang? menarikkan? If korang nak tengok lagi banyak lagi, tekan laju-laju, pergi dekat link ni:

4. And lastly, ila just nak cakap, ila suke sgt tengok design-design banner Sri yang sangat menarik and memukaukan hati ! Yeahhh, totally indeed ! Tak macam blog ila, banner simple je, tak menarik pun. Just touch up sikit-sikit je, weee :)  Ila suke tengok banner dia yang 3 ni :






Sangat kreatif and menarik kan sume? Setiap banner ade gamba dia, and they are so marvelous ! First time singgah blog Sri, ila dah jatuh hati ngn banner dia :)

I really love to see this kind of banner in my own blog, haha.
Sedangkan ila da lama tak gune photoshop, and dah lupe dah mcm mane nak gune, just edit yang basic-basic punye reti la :P)

Orang kata, setiap blog kene ada identiti blog masing-masing, so ila harap sgt Cik Sri dapat tolong ila  designkan banner yang menunjukkan identiti ila, especially yang boleh labelkan ila as ACCOUNTANCY students, perhaps banner yang byk nombor? haha. Boleh la cik Sri, boleh la. I really hope that i can win this contest. wuhuuuuu ~ (harapan yang tinggi bagaikan Gunung Everest dah ni :))



Ila rase sampai sini je kot post ila kali ni. I really really hope that i can win this contest. I want to revamp this blog, make over it so that i will look nicely mcm blog empunya contest ni, Cik Sri :) 
Thanks again for inviting me to join this contest. Oh yea, i have to tag 2 orang to join this contest. Boleh tak tag lebih-lebih Cik Sri? Tapi kang langgar rules contest pulak kan? Tak pe la, ila tag 2 orang je la cmtu.

Ila nak tag Ana Farhana and Cik Idayu ! Jom join this contest, tak rugi pun :)
So, cepat-cepat usha shoutbox korang  :))

6 comments ヅ:

mizzbutterfly said... [Reply to comment]

orait la tuh dik..br je jadi blogger...da ade 70++ follower...keep up k :)

Cursefinger said... [Reply to comment]

rajin kau join contest erk. good luck anyway.. :D

iela SFN said... [Reply to comment]

kak wani@mizzbutterfly : haha. 70 tu mcm sikit ;)btw, thanks sis!

fakhrin@cursefinger: baru 1st time je join contest :P

mai la join skali ye ! :)

iela SFN said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
sri said... [Reply to comment]

waaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhh!! i like this post!! panjang nye.. hikhikhik ^^,

good luck bebeh! and keep in touch :D

iela SFN said... [Reply to comment]

@sri

ahha, cik sri, pnjg kan ?

mmg tersangat nak la menang kononye ;)

boleh la, boleh la :)

huhu~

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...