My Loyal Followers

Tuesday, October 19, 2010

nothing great was ever achieved without enthusiasm !



PERKARA YANG PERLU DILAKUKAN BAGI MENGHADAPI “FINAL EXAM”
  1. Pastikan anda menjaga kesihatan sepanjang minggu peperiksaan.
  2. Siapkan segala assignment yang tertangguh.
  3. Hindari sindrom belajar di saat akhir.
  4. Manfaatkan “revision week” dengan mengulangkaji pelajaran. 
  5. Banyakkan latihan dengan menjawab ‘past years questions’ .
  6. Pastikan anda mendapat rehat dan tidur yang mencukupi.
  7. Tekanan peperiksaan hendaklah dikawal dengan baik. 
  8. Amalkan membaca Al-Quran setiap hari. Sekali sehari pun sudah memadai. Dan lebih baik jika amalkan membaca Al-Mathurat selepas solat Subuh dan selepas solat Asar. 
  9. Akhir sekali, usaha dan doa perlulah seiring.

"Kejayaan tidak datang bergolek tanpa usaha yang gigih"


Disebabkan tak de sape nak anta ila ke klinik last week, so ila terpaksa la menggigihkan diri pergi ke KOPERASI UiTM Perak, beli ubat batuk Woods and Panadol Acti-Fast. Demam da 3 ari, ingtkan x makan ubat, leyh la baik sendrik, tp tak wuper nye. so nak x nak, beli la ape yg ade kt koop . da la unit kesihatan kt UiTM ni tutup sabtu ahad . mls nk tggu lame-lame, baik beli ubat sendrik . ahakz ! tp ibu marah, ibu kate takot ila demam denggi. tp Alhamdulillah, setelah makan 4 biji panadol, 3 sudu ubat batuk, ila da oke skit skunk . cume selesema x bape nak baik lg . insya Allah 2-3 ari oke la kot . doakan ila eyh ? 

oke, exam da nk tiba , lg bape minggu je ni nak final exam . skunk masing-masing sebok menghabiskan masa REVISION WEEK . ada yg blk, ada yg duduk bilik tgk movie (aku la tu), ada yg jalan-jalan tgk wyg ngn bf dlu, n ada yg da start blaja (ada ke?) ahakz !
 
yg ila tawu, ila kene revise blk pe yg ila blaja semester-semester lpas, koz byk junipr suwo ila ajar tyme cuty2 revision week ni . haihhhh , org popular, nk wat cmne kan ? (poyoz lbey) haha :P 


x de la, org ckp jgn kedekut ilmu, nnty pe yg kte blaja x berkat. so x pe la, ila berbakti skit, demi kejayaan org lain, x slh kan ? :) oh ye, to kaled, sory lorrr x dpt aja CIS ari tu, ila pn x bape phm sbnanye lec ajar kt depan. one day before nk kuiz ari tu, br ila phm. & alhamdulillah, dpt fullmark for quiz CIS. heee :)

x kesah la ape pn yg korang nk wat, ila just nk wish BEST OF LUCK kt sume ye !
enjoy-enjoy gak, mentang-mentang da abes blaja tuk dis sem, sume ingt nk bergembira dlu before amek final exam kan ? heee, same goes to me actually . tp ila just menghabiskan masa dgn tgk movie je kt blik ni. nk blk uma, ibu x bg. kate nye , nnty x blaja, & tambang mahal kalo blk berdua ngn ili . kalo nk blk uma pn, ibu suruh blk sorang je, tu pn kalo btol2 ade reason yg munasabah & IMPORTANT nak blk . My mom slalu mcm tu. kalo revision week, slalu x bg blk . tapi tak apa la, da biasa pun. da 5 sem da ila duduk kt uitm kalo revision week . heee :) da lali da pn. 

oh ye, jgn lupe amalkan petua-petua & nasihat yg ila senaraikan kt atas tu k ? nk denga or x nk, terpulang lah . tp ni la yg ila amalkan sejak belajar kt UiTM ni. n setakat ni, alhamdulillah, semua berkesan. kalo x, mcm mane la ila leyh dapatkan 4flat for 3 semesters kan ? heee, bukan nk bangga, tp nk bg semangat tuk korg sume ! yeahhh ! n insya Allah, this sem, i'll try to get 4 flat again, korg pn doakan tuk ila skali k ? amiiiiinnn... eventhough mcm-mcm dugaan, halangan yg ila hadapi sepanjang tahun ni, ila sentiasa berdoa semoga x affect pape dlm pelajaran ila . putus cinta x bermakna sume bende terputus kan ? hahaha :)

last but not least , GOOD LUCK SEMUA ! 

ila berharap sgt, rmai member-member ila yg akan sama-sama naik pentas ngn ila masa amek anugerah dekan next sem . especially SYED KHALED SALEH !  :))



p/s : Goodluck to NQR and MNKA<3



3 comments ヅ:

Izatie said... [Reply to comment]

Good luck darling! :)

mizzbutterfly said... [Reply to comment]

happy final exam dik!!!

Qaledo said... [Reply to comment]

Serius aku terharu ila :') Thank you so much. Insya ALLAH , im trying my best to show others that i can ! I can get Dean's Lists! Its okay pasal tak ajar CIS tu, tetiba je faham pulaaa :P

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...